21 Eylül 2010 Salı

Leonardo Da Vinci Etkileri


Lonardo Da Vinci...Çizimlerine hayranım demek yetmez sanırım.Çünkü sadece bir ressam değil bir bilim adamı.Sırf bu yüzden diğer ressamlardan daha ileride benim için.Bu da en beğendiğim çalışmasıdır.

Photomanipulation






İnsana makyaj yapıp fotoğrafını çekmek fotoğraf sanatıdır.
Foto Manipülasyon ise bir insanı photoshop gibi resim işleme editörleri ile bir başka bicime sokma tekniğidir.
Konuyu açmak istersek birden çok fotoğrafı birleştirme yolu ile yapılabildiğini resim üzerinde deforme gibi efektler uygulanabilinen bir uygulama diyebiliriz. Manipüle yapacağımız fotoğraflarınızda dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları ışık pespektif,çözünürlük gibi uyum gerektiren yöntemlerdir. Ayrıca fotoğraflarında birbirine uyumuda manipülasyon çalışması yönünden önemli bir konudur.

16 Eylül 2010 Perşembe

Nike'ın yaratıcı reklamı



Oldukça başarılı grafik görsellere sahip tahminimce After Effect programında hazırlanmış.

Dramatik nevropatik

Bir film bir insanı bu kadar mı etkiler ya...
O konu akışı o renkler o tonlar, diyaloglar...Hepsinin üzerine o son...O şarkının girişi...Yok yok gözyaşlarına hakim olamıyorsun.Gelmiş geçmiş en iyi dram yok böyle bir film!

Exlibris Örnekleri

Exlibris bildiğiniz gibi, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik çalışmalardır.Bir bakıma kitabın sahibini özetler niteliktedir.Böylece görsel olarak o kitabın sahibinin kim olduğu bilinir.Mühür gibi de düşünebilirsiniz.


Bu aralar exlibrise merak sarmış bulunmaktayım kısa bir süre sonra kendi çalışmalarımı ekleyeceğim.

Usta Bir Tasarımın Şartları



Derinlik. Tamam, burada pop-up kitaplardan veya hologramlardan bahsetmiyoruz. İki boyutlu tasarımlarınızda veya illüstrasyonlarınızda derinliği simule etmekten bahsediyoruz. Yazı

14 Eylül 2010 Salı

Biraz da fotoğraf sanatı!

Mehmet Turgut...
Bizzat çalışmalarını çok başarılı bulduğum Türk fotoğraf sanatçısı...
Çalışmalarında genellikle kan teması kullanması bazı kişilerce itici bulunsa da Mehmet Turgut kendi çizgisinde ilerlemekte.Tebrik ediyorum.
Bu da en beğendiğim ''virgin'' adlı çalışması.Meşhur afgan kız fotoğrafı kadar başarılı diye düşünüyorum.

Ölümü anımsatan bir mavi


Mimarsinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyan, ismini hatırlamadığım,fakat bende hayranlık uyandıran bir yağlıboya tablo...Tüyap 2009'da sergide çekmiş olduğum bir karedir.

Caravaggio




Michelangelo Merisi da Caravaggio; barok sanat akımının öncüsü...
Çalışmalarını diğerlerinden farklı bulduğum sanatçıdır kendisi.Hayatı ile ilgili filmini de izlemiştim.Filmi anlamak için çalışmalarını da bilmek gerek.Caravaggio genellikle dramatik ölüm konularını işler resimlerinde.Dini tema da sıkça kullanmıştır fakat resimlerini inceledikçe diğer sanatçılardan onun stilini ayırt edebiliyorsunuz.


Logo Tasarımında Temel Konular





Logo başka bir deyişle, logotype, amblem, simge aynı

Tipografi'yi doğru kullanmak için







Tipografi yani yazıbilimi, insanlığın en eski sanatlarındandır. Günümüzde bilgisayarlar

Ekmek Reklamından Öte


                                   
                      Video: yılın en yaratıcı reklamı                                                 Etiketler: reklam, film, un, ekmek, resim, sanat
             

Yaratıcı oyun konsol reklamı

http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=123409357704360&ref=mf

İzlemenizi şiddetle tavsiye edeceğim bir reklam filmi.Oyun konsolları bağımlısı biri olarak çok yaratıcı ve eğlenceli bir reklam olmuş.

The Guardian Reklam Filmi

http://www.dailymotion.com/video/xdxcjg_the-guardian-reklam-filmi_tech
The Guardian Reklam Filmi
Yükleyen serk002. - Güncel bilim ve teknoloji videoları.

Çalışmaları Baskıya Yollarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çalışmada kullanılan farklı resimlere aynı isimlerin verilmediğine dikkat edilmelidir.
Aynı isim verilen farklı resimlere sahip iş, servis bürosunda açıldığında bir resmi iki alanda da görebiliriz. Normalde çıkış ile ilgili bir hata (eksik resim) göremeyen çalışan bu işin film çıkışını alacaktır. Bu aşamadan sonra işteki hatanın ortaya çıkma sürecide tamamen şansa kalacaktır. Şanslı bir tasarımcı değilseniz iş basıldıktan sonra bu hata görülebilir ki bu da film çıkış, kalıp, kağıt, baskı gibi maliyetlerin karşılanması ve asla geri gelmeyecek zamanın kaybı demektir.

Tasarımda İnsan Faktörü

Bütün insanlarda yatay ve dikey formlara doğuştan gelen güçlü bir eğilim bulunmaktadır. Dünyanın merkezine doğru dikey bir yön izleyen yerçekimi ile insanın bu çekime karşı koyan dikey konumu, dikey formlara olan eğilimimizin başlıca nedenidir. İnsan, dünya ile kıyaslandığında oldukça küçük boyutlarda olduğundan dünyanın küresel eğimini düz olarak algılar. Bu nedenle ufuk çizgisi daima yatay bir hat gibi görünür.

Exlibris Nedir?*

Hasip Pektaş, 1999

Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapagına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve deıişik konularda resimlerin yer aldıgı küçük boyutlu grafik çalışmalardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur.İngilizce "Bookplate" olarak da bilinen ekslibris, kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bir mülkiyet işareti, sahiplenme göstergesi olmanın yanında kitabın hırsızlıga karşı korunmasını saglama işlevinin de oldugu söylenebilir. Sözcük olarak ...'nın kitabı, ...'nın kitaplıgına ait veya ...'nın kütüphanesinden anlamına gelir.

Logotype Çeşitleri

San Serif Sitili Logolar:
Bu sitilde hazırlanan logolarda amaç basit ama güçlü bir ifade sağlamaktır. Derli toplu, zarif, keskin hatlı ve güç dolu bir görünüşleri vardır. Bu sitil logolar genelde modern tasarımcıyı yansıtır. Tek Karakterden Oluşan Logolar:
Çoğu yerde logonun tanımı yapılırken en az iki karakter olmasından bahsedilir ama işin aslı tek karakterden de logo olabileceğidir. Tek tipografik karakterden oluşan logolar güçlü, modern karaktere sahip fikirler ve işaretleri temsil eder. Dünya da çok güzel örneklerini bulmak mümkün.

Görüntü Formatları

Tek bir işletim sisteminde mevcut olan tüm dosya biçimlerini öğrenmek zordur. Bir kaç işletim sisteminde bulunan ve gelişen tüm formatları öğrenmek ise neredeyse yakında imkânsız olacaktır. Bu bölümün hazırlanma amacı, sık kullanılan formatlar hakkında bilgi verip kullanılabilmesini sağlamaktır.

Web Tasarımı

Web sayfaları kağıt yerine, sanal bir ortam olan ekranda tasarlanmaktadır. Renk olarak ekran rengi veya başka bir deyimle ışık rengi kullanılmaktadır. Işık renkleri; R=Red, G=Green, B=Blue, (kırmızı, yeşil, mavi) olarak isimlendirilir. Web tasarımında görüntüler Internet hatlarında veya hava boşluğunda hareket ettiği için tasarlanan dosya boyutlarının çok büyük tutulmaması gerekmektedir. Bu, bilgilerin akış hızından kaynaklanmaktadır. Dosya ne kadar büyük olursa dosyaların açılma hızı da o kadar büyük olmaktadır. Dosya boyutlarının ölçüm biçimleri, byte, kilobyte, ve megabyte olarak değerlendirilmektedir. Dosya boyutları dışında bir başka engel de tasarlanan dosyaların boyutları olarak görülür. Web sayfaları için ekran çözünürlüğü genellikle 640 x 480 veya 600 x 800 piksel olarak tutulmaktadır. Web sayfalarında az yer kaplaması için sıkıştırılmış görüntü formatları seçilmektedir (jpeg, gif gibi) ve resimlerin çözünürlüğü 72 dpi olmaktadır.

Ertaş’a göre, Web tasarımı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar:

o Homepage ve banner’lerin ekrana geliş (scroll) hızı: Bir Internet kullanıcısının bir siteyi ziyaretinde üzerinde durduğu en önemli kriterlerden birisi, scroll hızıdır. Bu sürenin kısalığı, sitenin çekiciliğini arttırır.
o Site tanıtım sayfasının (homepage) anlaşılırlığı: Bir web sitesinin tanıtım sayfası siteyi ziyaret edenler açısından kolay anlaşılır ve aranılan bilgilere kolay ulaşılabilir şekilde tasarlanmalıdır.
o Web sayfalarında renk kullanımı: Web sayfalarında kullanılacak uygun renkler ekranın monotonluğunu azaltacağı gibi, dikkat çekiciliğini de arttıracaktır. Web sayfalarında kullanılacak renklerin kurum kimliğine uygun olarak seçilmesi de kurum imajının yerleşmesini güçlendirici etki yapacaktır.
o Ses ve ses efektlerinin kullanılması: Web sayfalarında seslendirmenin kullanılması halinde, kullanılan müzik ve ses izleyiciye kurgunun bir parçası olduğu hissettirmelidir.
o Homepage içinde kullanılan linklerin kullanışlılığı ve anlamlılığı: Homepage içinde kullanılan linkler yararlı ve siteyi kullananlar açısından anlamlı, basit ve kullanışlı olmalıdır. Zira linkler yön levhalarına benzerler. Kötü tasarlanan linkler kullanıcının kaybolmasına yol açarlar.
o Yön tuşlarının (buttonlar’ın) kullanımı: Homepage içinde yer alan tuşlar kullanıcının elleri gibidir. Kötü tasarlanan yön tuşları kullanıcının sanal ortamda nasıl hareket edeceğini zorlaştırır.
o Yazılımların (software) güncelleştirilmesi: Internet sitesinde kullanılan yazılımlar güncelleştirilerek software dünyasının sağladığı en iyi, en hızlı ve kullanımı en kolay yazılımlar tercih edilmelidir.

Ambalaj Tasarımı

Ambalaj tasarımında göz önüne alınması gereken özellikler: Ambalaj grafiği, grafik tasarımının özel bir uzmanlık dalı olmuştur. Ambalajın üzerindeki grafik tasarım; çekiciliği ve akılda kalıcılığı arttırmakta, ürünün satın almaya değer olduğunu vurgulamaktadır. Ambalaj grafiği çalışmasına iki boyutlu taslaklarla başlanmaktadır. Daha sonra üç boyutlu nesneler üzerinde uygulanmaktadır. Her tasarımın üç boyutlu maketi önceden hazırlanmakta ve renk sayısı taslak üzerinde denetlenmektedir. Renk sayısı arttıkça maliyet de artmaktadır, ancak firmanın görsel kimliğinde yer alan bütün renkler, tasarımda aynen kullanılmaktadır. Ambalaj tasarımcısı, ürünün özelliklerine uygun malzemenin seçiminden de sorumlu olmaktadır. Taşıyacağı ürünün özellikleri malzemeyi belirlemektedir.


Ambalaj tasarımlarında göz önüne alınması gereken özellikler şunlardır:

o Ambalajı yapılacak ürünün katı, sıvı, gaz gibi kimyasal ve fiziksel özellikleri incelenir.
o Ürünün geometrik formu göz önüne alır.
o Ambalaj için malzeme cinsi seçilir.
o Ambalajın geometrik açılımı ile renk ve biçimi kabaca çizilir.
o Ambalajın açık biçimi teknik olarak çizilir.
o Örnek olarak hazırlanan ambalajın üzerine, renk ve biçim tasarımı yapılır.
o Ambalajın ön yüzünde ürünün tüm özellikleri yazı ve görüntülerle hazırlanır.
o Ambalajın diğer yüzeylerinde gerekli olan açıklayıcı bilgiler yerleştirilir.
o Katlanacak yerler bıçak iziyle hafifçe belirlenir, katlanır ve yapıştırılır.
o Katlanacak yerlerin ambalajın iç tarafına gelmesi hesaplanır.
o Ambalajın hangi baskı teknikleriyle basılıp çoğaltılacağı bu aşamada düşünülmeli ve buna uygun tasarım düşünülmelidir.
o Ancak tasarımın düşüneceği en önemli aşama, ambalajın renk, görüntü ve geometrik olarak biçim tasarımı olmalıdır.
Önemli bir grafik ürünü olan ambalajın tasarımında renk üzerinde çok çalışılması ve dikkatle planlanması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar rengin satın alma ve seçme sürecindeki rolünü ortaya koymuş, sadece ambalaj üzerindeki etkin renk değiştirildiğinde bile, şaşırtıcı sonuçlar elde edilmiştir.

Renk Bilgisi

"Renk reprodüksiyonunun başlangıcından itibaren, Renk Yönetimi çeşitli şekillerde yapılıyordu. Basit olarak renk yönetimi matbaanın bütün iş akışının güvenilir ve tutarlı olmasını sağlama faaliyeti olarak açıklanabilir. Bu sonuçtan yola çıkarak matbaacılıkta renge etki eden bütün etkenleri bilmemiz ve kontrol altına almamız gerekir. Bu günün büyük ölçüde dijitalleşmiş matbaacılık işlemlerinde kesin renk kontrolü için yeni stratejiler ve gelişimler gerekmektedir. Bir çok teknik nedenden dolayı geleneksel sistemlerle renk kontrolü bu günün ihtiyaçlarını karşılamamaktadır.

TEMEL TASARIM NEDİR?




Bir görsel çalışma oluşturulurken farkında olarak veya olmayarak bir takım kurallardan, ilkelerden ve araçlardan yararlanılır
bunları iki ana başlık altında toplayabiliriz.

Tasarım & Grafik Tasarım

Tasarım


Tasarım, çok kullanılan bir kavram olmakla birlikte ne anlama geldiği tam olarak anlaşılamaz. Çok sayıda tanımı vardır. En önemli özelliği ise planlamadır. Planlamanın olduğu her yerde bir tasarımdan söz edilebilir.