30 Ekim 2010 Cumartesi

İngilizce-Türkçe Reklam Terimleri


above the line: pazarlama bütçesinin medyada yayınlanan reklamlara ait kısmıdır. Buna göre, satış promosyonu, doğrudan pazarlama POP malzemeleri gibi harcamalar''bellow-the-line'' olarak adlandırılır.

Adhesion: Bir programın, ilgili hedef kitle bazında izleyicilerinin, tüm izleyicilere oranı.

29 Ekim 2010 Cuma

Reklam Ajansı ve Reklam Ajansında Meslek Grupları



Reklam Ajansı: Bir ürün ya da hizmetin tanıtım faaliyetini yürütecek bilgi ve yeteneğe sahip uzmanların oluşturduğu topluluklardır. Ajanslar, boyut ve hizmet kapasitesi açısından büyük farklılıklar gösterir.

Ajans Yöneticisi: Ajans yönetimi tarafından belirlenen politikaları gerçekleştirmekle yükümlüdür. Birimler arasındaki faaliyetleri koordine eder.
Müşteri Temsilcisi: Müşteri ile ajans arasındaki bağlantıyı kurar. Ajansa karşı müşteriyi, müşteriye karşı ajansı temsil edir.Yeni müşteriler bulur. Yaptığı iş bir tür satıcılıktır. Müşteri temsilcisi müşterilerin faaliyetlerini yakından izlemek durumundadır.

Pazar Araştırma Birimi: Reklamın yöneleceği hedef kitlenin belirlemesine yönelik araştırmaları yürütür. Ürün ya da hizmetin nasıl ve kim tarafından satın alınıp kullanıldığını anket yöntemiyle saptar ve hazırlanacak kampanyanın amaçlarını yakından belirler.

Yağlı Boya Nedir?


Pigmentlerin kimi özel sıvılarla karıştırılmasıyla yapılan ve eşyaya renk vermek ya da onu dış etkilerden korumak için sürülen kimyasal madde. Söz konusu sıvı, uygulanan yüzeyde ince bir tabaka (film) bırakacak kuruyan bir yağ ile, boyaya, kolay sürülmesi için belli bir kıvam veren bir çözücüden (inceltici) oluşur. Boya sürüldüğünde

Tifdruk Baskı Terimleri

Grafik Tasarım Terimleri



Grafik: Harfleri, sözcükleri, tümceleri, fotoğrafları, biçimleri, renkleri kağıt üzerinde bir zevk ve oranla yerleştirme ve bu yerleştimede yenilik ve çekicilik oluşturma sanatına grafik denir. Eski Yunancadaki "Grapnein" (yazmak) kelimesinden dilimize geçmiştir.

Tasarım: Planlamaya dayalı belirli bir amaç gözeten yaratıcı bir eylemdir.

Grafik Tasarım: Okunan izlenen görüntülerin tasarımı şeklinde tanımlanır. Grafik tasarımda görsel unsurlar kenar çizgileri ile aynı yönde yerleştirildiklerinde düzenli ve durağan, karşıt yönde yerleştirildiklerinde dinamik ve enerjik bir yapı oluştururlar.

İletişim: Gönderici ve alıcı olarak adlandırılan

Bir Grafikerin Evrimi

Bunu bir çok grafiker arkadaşım bilir yaşar:)

19 Ekim 2010 Salı

Digital Arts Photos

 "Digital Arts" olarak adı geçen bu tür çalışmalar günümüzde tüm reklam alanlarında kullanılmakta.Stüdyo gibi özel ortamlarda çekimler yapılıyor ve fotoğraf editleme programlarında özel efektler ve farklı çizimler ekleniyor.Hareketli görüntü olarakta çalışmak mümkün.Son zamanlarda en revaçta olan teknik kendisi.

Grafik Tasarım Ölür mü?

Eğer gerçekten reklam ve tanıtım araçlarına gerek yok diyorsanız elbette böyle düşünürsünüz.Tabi böyle düşünen biri varsa...
Grafik tasarım sadece reklam tanıtım değil.Hayatımızda iz bırakan tüm görüntüler grafik tasarımın bir parçasıdır.İlk çağ itibarı ile mağara duvarlarına kazınan çizimlerle ilk insanların izlerini bulmadık mı?Onların nasıl bir yaşayış sürdürdüklerini öğrenmedik mi?
Üstüne üstlük grafik tasarım her geçen gün kendini yenilemekte çağa ayak uydurmaktadır.Matbaanın bulunması ile inanılmaz bir değişim göstermiştir.Bu sayede mekanik üretim de gelişmiştir.Fotoğrafın bulunması; görsel olarak zenginlik katmasıyla birlikte üstüne kimyasal alanda üretimi de tetiklemiştir.Böylece en son bilgisayar çağı sayesinde mükemmel sonuçlara ulaşmıştır.Özel çizim programlarıyla fotoğrafları editlemek, sil baştan çizim yapmak, hareketli görüntüler elde etmek dahi hayal değil artık.E daha ne olsun?
Hala piyasada çok grafiker var, her program kullanıyorum diyen grafiker olduğunu iddia ediyor, grafik tasarım öldü yaa meslek değil artık vb. yorumlarla yeteneği olan insanların da heveslerini kıranlar lütfen siteyi tekrar inceleyiniz ve bu yazıyı okuyunuz!Gerçek grafikerle o bahsettiğiniz kişileri ayırt etmek zaten kolay.Mesele piyasa değil; gerçekten bu işe tüm hevesiyle ve yeteneğiyle herkesin zihninde bir iz bırakmaktır.

15 Ekim 2010 Cuma

Stilizasyon Nedir?


Objelerin doğadaki biçimlerinin şematikleştirilip yalınlaştırılarak betimlenenmesine
stilizasyon denir

Stilizasyon (yalınlaştırma, üsluplaştırma yöntemi), grafik tasarımda sık kullanılan yöntemlerden birisidir.
Nesne, karakterine bağlı olarak, amaca uygun biçimde yalınlaştırılır. Böylece eşyanın karakteri daha yalın, daha anlamlı ortaya konmuş olur.
Stilizasyona konu olan nesne, duyarlı bir gözlem sonunda kazanılan izlenimlere dayanılarak,
benzerlerinden ayrılan özelliklerini (karakterini) bozmadan girinti ve çıkıntıları çizgisel
niteliğe dönüştürülerek biçimlenir. 

Stilize yaparken,yani sadeleştirme yöntemine giderken nesnenin karakterini korumak ve anlaşılırlığını bozmamaya özen göstermek gereklidir.

"Tasarım problem çözmektir!" Ivan Chermayeff ve Tom Geismar


"Grafik tasarım efsaneleri Ivan Chermayeff ve Tom Geismar'ın son 50 yılda yaptıkları amblem, logo ve tasarımlar Pera Müzesi'nde sergileniyor. İkili tasarıma bakış açılarını anlattı:

Yıllardır tasarım üstüne kafa yoruyor, tasarımla yaşıyor ve tüm dünyanın toplumsal hafızasında yer eden sayısız görsel sembole hayat veriyorlar. Onlardan çok eserlerini tanıyorsunuz aslında. Görsellik üstüne kurulu bir dünyada beynimizin ince köşelerine yerleşmiş tüm o logoların

Klasör-Kartela-Notluk (Sıvamalı Ürünler)


Firmaların tanıtım ve reklam amaçlı yapmış olduklar hizmetleri müşterilerine sunmak için kullanışlı ve kalıcı ürünlerdir.Tanıtım föylerinizi tek dosyada toplama imkanı. 

Ürünlerinizle ilgili teknik bilgi ve detayları rahat güncelleme ve ilave ederek uzun vadede ekonomik ve kalıcı çözümler sağlamaktadır.

13 Ekim 2010 Çarşamba

Abstract Çalışmalar

         Nedir bu abstract çalışmalar?Abstract kelime anlamı olarak ingilizceden dilimize "soyut" olarak geçmiştir.Açıklamak gerekirse abstract daha çok; kavramsal, anlaşılması zor olan, soyut anlamlarına gelen müzik tanımı olarak kullanılmakta.Grafik tasarım dünyasında son zamanlarda revaçta soyut çizim.Özellikle de bilgisayar ortamında yapılan çalışmalar dikkat çekiyor.Objelerin karmaşık fakat ilginç ışık oyunlarıyla insanlarda farklı bir izlenim uyandırıyor.Şahsen soyut çizim denedim yaptım.Yapılışı da tam bir beyin fırtınası!

12 Ekim 2010 Salı

Fantastik Çizimler ve Etkileri

Geçiştirmeden, yakından uzunca inceleyin.Gerçekten insanı etkiliyor.Biran rem uykusunda sanıyorsunuz kendinizi.Hani şu inmeyi bitiremedğiniz merdivenler, tuşların karıştığı; numaraları bir türlü bulamadığınız telefonlar, kendini tekrarlayan sokaklar ya da dibini göremediğiniz kuyu kabusları gibi.Bende böyle bir izlenim bıraktılar.Bir diğer yandan ciddi emek var çizimlerde.Wallpaper olarak kullanabilirsiniz.
Not:Üstüne tıklayınca orjinal boyut açılacaktır.

Osmanlı'dan Günümüze Grafik Tasarım

II. Meşrutiyet’in sağladığı özgürlük ortamında, grafik sanatının günlük uygulamalarda kullanımına ilişkin ilk ciddi girişim olarak 1909 yılında İlâncılık Kollektif Şirketini görmekteyiz. Basın ilanı alanında yapılan çalışmalar, önce Balkan Savaşı, ardından yaşanan 1. Dünya Savaşı nedeniyle yaşamını sürdürememiştir. Bilinen ilk sanatsal grafik uygulaması Ferah Tiyatrosu için hazırlanan afiş çalışmasıdır. Bu dönemde yurt dışından gelen tüketim ürünlerinin afişleri de yapılmıştır.

Yaratıcı Fikirlere Giden Yollar

James Webb Young
  1. Adım: Zihin hammaddeleri bir araya getirmeli. (Ürün ve insanlar hakkındaki özel bilgiler ve hayat ve olaylara dair genel bilgiler)
  2. Adım: Zihin tüm bu malzemeyi öğütme sürecine girer.
  3. Adım: Tüm konuyu ve problemi mümkün olabildiğince zihninizden atıyorsunuz.
  4. Adım: Boşluktan bir fikir ortaya çıkıyor.

Kalibrasyon Hakkında Uzunca Bilgi

Renk eşlemesi, grafik, basım ve yayıncılık sektöründe ya da rengin önemli olduğu tüm sektörlerde, üretimin başlangıcından bitimine kadar tüm bölüm ve birimlerde kullanılan renk ile ilgili bütün cihaz ve ünitelerin gerçek baskı aşamasında standart değerlerle elde edilebilecek bütün renk tonlarına göre renk genişliklerinin düzenlenerek renk gamutlarının eşit hale getirilmesidir.

Tasarımcılara Söylenen 10 Yalan

Mark W. Lewis tasarımcılara en çok söylenen 10 yalanı paylaşmış. Bu maddelerden en az bir yada bir kaçı eminizki başınıza gelmiştir. 
Özellikle Freelance işlere yeni başlayanlar bu maddeleri çok dikkatli okusunlar çünkü sürekli karşılarına çıkacak!
Bakalım Neymiş bu 10 büyük yalan ?

Başarılı Slogan Nasıl Olmalıdır?En Beğenilen Reklam Sloganları

İngiltere’de The Art and Science of the Advertising Slogan- Reklam Slogan Sanatı ve Bilimi adlı site, aralarında uluslararası network reklam ajanslarının da bulunduğu çok sayıda kuruma slogan hizmeti veriyor. Sitenin sahibi ve aynı zamanda pek çok reklam kitabının yazarı Timothy Foster, bir reklam sloganının nasıl olması gerektiğini de formülleştirmiş. Bu formüle göre, bir sloganın başarılı olabilmesi için, duruma göre 10 kritere uyması gerekiyor.

Ürün Tasarımında “Estetik-Kullanılabilirlik” Bir Çekişme mi?

Gündelik nesnelerin tasarlanmaya başlandığından, yani endüstri tasarımının doğduğu yıllardan beri, kullanımla estetik kalitenin ilişkisi kolay tanımlara hep direnir. Kullanışlılığın başat olduğunu söylemek kolaydır da, her zaman gerçekçi değildir.

Web Tasarımında Renkler

Bir web site aslında bir pazarlama aracıdır; şirketleri, ürünleri ve servisleri temsil eder, aynı zamanda şirket karakterinin, düşünce tarzının ve felsefesinin bir yansıması gibidir. Bu, sade bir web sitesinin taşıyabileceğinden daha ağır bir yüktür, fakat dozunu iyi ayarlamak gerekir. Büyük şirketler ürünlerinin kalıcı olması ve ambalajlanması gibi konularda kusursuz renklere ulaşmak amacıyla milyon dolarlar ödüyorlar. Çünkü renklerin doğru kullanımı, ürünlerin satışlarını kesin bir ölçüde etkilemekte ve artırmaktadır. Bu kuralın aynının web siteleri için de geçerli olduğunu

11 Ekim 2010 Pazartesi

Grafik Tasarımcının Eğitimi İçin Bazı Öneriler

Reklam sektörünün önemli beklentilerinden biri yetişmiş, hem de iyi yetişmiş piyasa elemanıdır. Bu elemanların egitim öncesi seçimlerine bakıldıgında ciddi bir sorun görülür. Daha ortaögretim kurumlarındayken “Ben grafik tasarımcı olacagım” diye önceden hedefini belirleyip üniversiteye gelen bilinçli ve istekli ögrenci sayısı çok azdır. Ne yazık gereken puanı tutturamayıp, istedigi fakülteye giremeyen, yetenek sınavı dönemlerinde yogunlaştırılmış desen kurslarından geçtikden sonra şansını denemeye kalkan ögrenci sayısı çok daha fazladır. Bu ögrencileri sınava alan kurumlar, yaptırdıkları desen ya da renkli çalışmayla sadece,

Espas Nedir?

Asıl anlamı 'boşluk'tur; ağırlıkta plastik sanatlarda ve grafik tasarımda kullanılan bir terimdir. Özellikle de grafikte tipografide bahsi geçer.Bırakılan uygun boşluk ile yazı karakterlerinin etkisi arttırılıp, azaltılabilir.... 

bizim alfebemizde 29 adet harf bulunmaktadır.

Bugünün Anlayışını Tarihte Aramak...

Belki çok klasik bir söylem olabilir, ancak geleceği yakalamak istiyorsanız geçmişe hâkim olmalısınız. Tasarımla 20 yy.’ da tanışmadık. O hep vardı. Hem de insanlık tarihi kadar eski

Tasarım konu olunca gerçekten gerilere gitmek gerekir. Ben sizi çok sıkmak istemediğim için olmazsa olmaz dönemleri ayıklamak istedim. Merak etmeyin, sizi tarih öncesine götürmeyeceğim ama 17 yy.’ a gideceğiz. Dedim ya, olmazsa olmaz.

Sayfa Tasarımında Sürmanşet Uygulaması

Önceki yazıda sayfa tasarımının altın kurallarından söz ederken sayfadaki başlık dağılımının sayfanın üst kısmından alt kısma doğru, “en önemliden daha az önemliye” olacak şekilde sıralanması gerektiği üzerinde durmuştuk. Bu noktada bir soru ile karşılaştık: Ancak kimi gazetelerde ürmanşette, manşetten daha küçük puntolarla ve kimi zaman da çerçeve içinde birden fazla haberin yayımlandığını görüyoruz. Bu uygulama yanlış mıdır? 
Bu soruya verilebilecek

Tasarımda Bilinç Altına Gizli Mesaj Yollama

Bilinçaltı çoğumuzun bildiği ya da duyduğu bir kavram. Bu kavram bilincimizin farkında olmadığı ama davranışlarımızın yönlendirilmesinde önemli rol oynayan bir yapıyı belirtiyor. Bilinçaltının en önemli özelliği ise bilicimizin farkına varmadığı olayları, sesleri, resimleri kaydetmesi. Siz beş katlı bir binaya çıkarken merdivenleri saymıyorsunuz ama bilinçaltınızda bu sayıyı biliniyor ve kaydediliyor. Aynı şekilde bebekliğimize dair anlıları bilinçaltı kayıtlarının arasında bulmak pekala mümkün. Bunlar nasıl mı gerçekleşiyor? Gözde bilimsel olarak “fovea hareketleri” isimlendirilen hareketler bulunuyor. Bu hareketler sayesinde göz devamlı çevremizi tarıyor ve aldığı bilgileri bilinçaltına atıyor. Bizler bu bilinçaltına gönderilen verilerin çok ama çok az bir kısmını hatırlayabiliyoruz. Burada önemli olan nokta bilinçaltına gönderilen verilerin karar verme ya da eyleme geçme aşamasında fikirlerimizi ve davranışlarımızı direkt olarak etkilemesi.

Reklam Tasarımı

Reklam, bir ürün ya da hizmetin iç ve dış mekanlarda bulunan panolar, duvarlar ve taşıt araçları ile gazete, dergi, radyo, televizyon, Internet gibi basın yayın araçları yoluyla para karşılığında kamuoyuna tanıtılmasını içeren etkinliklerin tümüne verilen addır.

Afiş Tasarımı

Bilgilendirme, bilinçlendirme, duyurma, satış artırma vb. amaçlarla hazırlanıp, daha çok kitlesel iletişim aracı olarak değerlendirilen afişler, sanatsal kaygıların en yoğun olduğu grafik ürünlerdir. 

Afişler, izleyici ile buluştukları çevrelere bağlı olarak iç mekan ve dış mekan afişleri olmak üzere iki grupta ele alınabilirler. 

8 Ekim 2010 Cuma

Ofset Baskı'nın Kısa Tarihçesi

0. y.y. ın başlangıcında Gutenberg den yaklaşık 450 yıl sonra, Caspar Hermann ve Ira Washington Rubel ofset baskıyı keşfetti ve böylece ticari baskı teknolojisini tamamen değiştirdi.


Matbaacılığın Kısa Tarihi

Bilindiği gibi matbaa Johann Gutenberg tarafından icat edilmiştir. Gutenberg tek tek metal harflerle yüksek baskı tekniğini geliştirmiş. Gutenberg’in bu buluşundan sonra matbaacılık yaygın ve hızlı gelişen bir sektör olmuştur.

Taş Baskı / Litografi

Taş baskı ya da Litografi / Litografya, kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların basım sanatı. Taşbaskıya el litografyası da denir. Taşbaskı, modern ofset litografyanın başlangıcıdır. Taşbaskı tekniğinin esası, yağın suyu itmesi özelliğine dayanır.

3 Ekim 2010 Pazar

Peki Ya Deprem?

Bu akşam yaşadığım sarsıntı korkularımı da yeniden sarstı...Bir kez daha canlı canlı yaşattı o korkuyu ufacık boyutuna rağmen...Peki neydi korktuğumuz?
Çocukluğumda yaşadım 99 depremini.Ailemi kaybetme korkusu sarmıştı en çok.Haberlerde gördüğüm enkazdan çıkan cesetler...Annesini babasını kaybeden yavrular ya da yavrusunu kaybeden anneler babalar...Heryerde ağlayan insanlar çığlıklar...Offf!Unutmak mümkün değil! O kirli elleriyle yeniden hatırlattı bize kendini bu akşam...Hiç unutamayacağız seni sanırım...

2 Ekim 2010 Cumartesi

Gravür Sanatı Nedir?

Tanım :
Fransızca "Gravure" sözcüğünden alınan gravür, kazıma resim sanatı demektir. Ağaç, metal ve muşamba gibi çeşitli materyal üzerine kazınarak ya da taş üzerine yağlı kalem ile işlenerek ve baskı ile elde edilen resim ya da yazıya "gravür" adı verilmektedir.
Gravür sanatı, çinko, bakır, madeni veya tahta ya da linolyum (=muşamba) gibi plakalara kazıma tekniğini içerir ve kazınan resimlerin kağıda basılması ve çoğaltılmasıyla elde edilir.
Tarihçe :
Grafik sanatların bir kolu olan ve Osmanlıcada hakk (=kazıma-kabartma) sözcüğü ile ifade edilen resim tekniğinin, XV. yüzyılda, Hollanda'da başladığı sanılıyor. Daha sonra diğer coğrafyalara yayılan bu sanat, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa'da yapıla gelmiştir. İlk bilinen gravürler XV. yüzyılda Ren kıyılarında ağaç üzerine kazınarak yapılmış olan figürlerdir. XV. Yüzyılda Alman Albert Dürer, ağaç ve bakır üzerine yaptığı gravürlerle tanınır. İtalya'da Marca Antonio, maden üzerine çelik uçla kazıyarak