14 Eylül 2010 Salı

Web Tasarımı

Web sayfaları kağıt yerine, sanal bir ortam olan ekranda tasarlanmaktadır. Renk olarak ekran rengi veya başka bir deyimle ışık rengi kullanılmaktadır. Işık renkleri; R=Red, G=Green, B=Blue, (kırmızı, yeşil, mavi) olarak isimlendirilir. Web tasarımında görüntüler Internet hatlarında veya hava boşluğunda hareket ettiği için tasarlanan dosya boyutlarının çok büyük tutulmaması gerekmektedir. Bu, bilgilerin akış hızından kaynaklanmaktadır. Dosya ne kadar büyük olursa dosyaların açılma hızı da o kadar büyük olmaktadır. Dosya boyutlarının ölçüm biçimleri, byte, kilobyte, ve megabyte olarak değerlendirilmektedir. Dosya boyutları dışında bir başka engel de tasarlanan dosyaların boyutları olarak görülür. Web sayfaları için ekran çözünürlüğü genellikle 640 x 480 veya 600 x 800 piksel olarak tutulmaktadır. Web sayfalarında az yer kaplaması için sıkıştırılmış görüntü formatları seçilmektedir (jpeg, gif gibi) ve resimlerin çözünürlüğü 72 dpi olmaktadır.

Ertaş’a göre, Web tasarımı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar:

o Homepage ve banner’lerin ekrana geliş (scroll) hızı: Bir Internet kullanıcısının bir siteyi ziyaretinde üzerinde durduğu en önemli kriterlerden birisi, scroll hızıdır. Bu sürenin kısalığı, sitenin çekiciliğini arttırır.
o Site tanıtım sayfasının (homepage) anlaşılırlığı: Bir web sitesinin tanıtım sayfası siteyi ziyaret edenler açısından kolay anlaşılır ve aranılan bilgilere kolay ulaşılabilir şekilde tasarlanmalıdır.
o Web sayfalarında renk kullanımı: Web sayfalarında kullanılacak uygun renkler ekranın monotonluğunu azaltacağı gibi, dikkat çekiciliğini de arttıracaktır. Web sayfalarında kullanılacak renklerin kurum kimliğine uygun olarak seçilmesi de kurum imajının yerleşmesini güçlendirici etki yapacaktır.
o Ses ve ses efektlerinin kullanılması: Web sayfalarında seslendirmenin kullanılması halinde, kullanılan müzik ve ses izleyiciye kurgunun bir parçası olduğu hissettirmelidir.
o Homepage içinde kullanılan linklerin kullanışlılığı ve anlamlılığı: Homepage içinde kullanılan linkler yararlı ve siteyi kullananlar açısından anlamlı, basit ve kullanışlı olmalıdır. Zira linkler yön levhalarına benzerler. Kötü tasarlanan linkler kullanıcının kaybolmasına yol açarlar.
o Yön tuşlarının (buttonlar’ın) kullanımı: Homepage içinde yer alan tuşlar kullanıcının elleri gibidir. Kötü tasarlanan yön tuşları kullanıcının sanal ortamda nasıl hareket edeceğini zorlaştırır.
o Yazılımların (software) güncelleştirilmesi: Internet sitesinde kullanılan yazılımlar güncelleştirilerek software dünyasının sağladığı en iyi, en hızlı ve kullanımı en kolay yazılımlar tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok: