12 Ekim 2010 Salı

Web Tasarımında Renkler

Bir web site aslında bir pazarlama aracıdır; şirketleri, ürünleri ve servisleri temsil eder, aynı zamanda şirket karakterinin, düşünce tarzının ve felsefesinin bir yansıması gibidir. Bu, sade bir web sitesinin taşıyabileceğinden daha ağır bir yüktür, fakat dozunu iyi ayarlamak gerekir. Büyük şirketler ürünlerinin kalıcı olması ve ambalajlanması gibi konularda kusursuz renklere ulaşmak amacıyla milyon dolarlar ödüyorlar. Çünkü renklerin doğru kullanımı, ürünlerin satışlarını kesin bir ölçüde etkilemekte ve artırmaktadır. Bu kuralın aynının web siteleri için de geçerli olduğunu
bilmemiz gerekiyor.

Renkler kişilerin tercihlerini psikolojik ve fizyolojik olarak önemli ölçüde etkilemektedir. Sitenizin renk düzeni çarpıcı bir izlenim uyandırabilir, muhtemel başarınıza pozitif veya negatif bir katkıda bulunabilir. Renk seçimi web site tasarımında çok önemli bir unsurdur. Bir web sitede renklerin tasarımı grafiklerinin ve ara yüzünün tasarımı kadar mühimdir.

Web Tasarımında Renkler ve Etkileri

Bir ziyaretçi sitenize geldiği zaman, 8-10 saniye civarında sitenin görselliğine yoğunlaşır ve sonra bir müşteriye dönüşür. Madem ki, renkler hislerimize hitap ediyor, algılamalarımızı ve etkileşimimizi yoğunlaştırıyor, o halde kişiye kendini iyi hissettiren, rahatlatıcı, tatmin edici ve güven veren renkler kullanmamız gerekiyor. Bu durumda web sitenizin renklerini seçmeden önce, renklerin ve etkilerinin temel olarak ne ifade ettiğini bilmek büyük önem kazanıyor.

Ilık Renkler

Ilık renkler sarı, turuncu, kahverengi, sarı-yeşil ve turuncu-kırmızı renklerden oluşur. Ilık renkler girişkenliğe ve heyecana yöneltmeye meyillidir. Küçük oranlarda kullanılması iyi bir etki bırakır.

Soğuk Renkler

Soğuk renkler mavi, yeşil, pembe, mor, mavi-yeşil, magenta ve mavi-kırmızı renklerden oluşur. Soğuk renkler sakinleştirici ve yatıştırıcı renklerdir ve çok kullanılırlar.

Arabulucu Renkler

Mor ve yeşil, soğuk ile ılık renkler için arabulucu renklerdir. Bu da kırmızı ya da sarının mavi değeri ile yakınlık değerine bağlıdır. Eğer renk az miktarda mavi ton içeriyorsa ılık bir renktir, eğer fazla mavi varsa soğuk renkler bölümüne dâhil olur.

Nötr Renkler

Nötr renkler beyaz, siyah, gri ve büyük değerde gri içeren renklerdir. Nötr renkler arka planlar ve ılık renklerin etkilerini artırmak için idealdir.

Çoklu Renkler

Çok renkli siteler ziyaretçilerin en az zaman harcadığı sitelerdir, dolayısıyla ılık ve soğuk renklerin karışımı kullanıcılara her zaman itici gelecektir. Böyle siteler çoğunlukla tıka basa doldurulmuş ve karman çorman sitelerdir. Bu durumda en iyi çözüm, bir çift renk seçmek ve genel tasarımda onlara bağlı kalmak olacaktır.

Renk Uyumu

Aşırı derecede fazla renk huzursuz edicidir ve karmaşıklığa neden olur. Buna karşın çok az renk kullanmak da can sıkıcı bir görünüm arz edebilir. En iyisi dengeli bir kullanımdır. Yapılacak en güzel seçim bir sayfada birkaç farklı renk kullanmaktır. Aşırı fazla renk değerleri ve karıştırılmış renkler kullanmaktan kaçınmalı, ılık ve soğuk renkleri rahatsız etmeyecek şekilde kullanmalıdır.

Bilgisayar Renk Görünümü

Bilgisayar monitörleri renkleri kırmızı, yeşil ve mavinin farklı tonlarını kullanarak yansıtır, bu renklere kısaca RGB denir. Bu kısaltma, Red (kırmızı), green (yeşil) ve blue (mavi) renklerin baş harflerinden oluşur. Bu durum renklerin karıştırılmış halidir, çünkü aynı değerlerdeki kırmızı, yeşil ve mavi ışık, beyaz ışığa eklenir. Diğer bütün renkler RGB renk değerlerinin karışımı ile ekranda görüntülenirler. Fakat RBG renkler baskıda, yani matbaada kullanılan CMYK renklerden tamamen farklıdır ve böyle olması da zorunludur.

Web Renkleri

Web"te en çok rastlanan sorunlardan biri de, renklerin web sitelerinde doğru ve dengeli bir şekilde bütüne yayılamamasıdır. Bunun sebebi renk derinliğine, yani bilgisayarın görüntülemede zorluk çekeceği türden bir renk kullanılmasından kaynaklanır. Bu tür sorunlar ziyaretçinin sitede fazla kalmasını engelleyecektir. Bu sorunu resim düzenleyicinizin (Photoshop veya Fireworks gibi) renk optimizasyonu desteğiyle çözebilirsiniz.

Mac OS, Unix, Linux ve Windows platformlarında renklerin nasıl göründüğü de ayrıca büyük önem taşır. Bilgisayarlar milyonlarca renk görünümü sağlasalar bile aşırı derecede renk ve renk tonları tarayıcılar açısından sorun oluşturabilir. Bu nedenle belli renkler kullanılarak hem küçük dosya boyutları elde edilebilir, hem de hızlı yüklenme imkânı sağlanabilir.

Yazı Renkleri

Yazı ve arka plan seçiminde son derece ciddi olmak lazımdır. Ne pahasına olursa olsun, okunabilirlik muhafaza edilmelidir. Eğer yazı açık renkse, arka plan koyu renk olmalıdır. Siyah ve beyaz her zaman iyi bir kombinasyondur, önemli kısımları belirtmek içinse kırmızı ve mavi sık sık kullanılır. Ilık renge sahip olan yazı için, arka plan olarak siyah rengi kullanmaktan kaçınmak lazım. Belki yazıyı daha iyi gösterdiğini düşünebilirsiniz, ama ziyaretçiler açısından pek hoş karşılanmayacaktır.

Renk Tablosu

Birçok milletten insanla karşılaşacağınız bir ortamda renklerin anlamını bilmek size çok büyük avantajlar sağlayacaktır.

Mavi: Barışı, sükûneti, sakinliği, sağlamlığı, uyumu, birliği, güveni ve inancı temsil eder. Çin"de mavi ölümsüzlükle ilişkilendirilmiştir. Kolombiya"da mavi renk sabunu temsil eder. Hindistan"da mavi renk, Krişna"nın (1) rengidir. Orta Asya"da mavi koruyucu bir renktir.

Siyah:
 Gücü, kültürü, resmiyeti, zarafeti, anonimliği, mutsuzluğu, zenginliği, gizemi, korkuyu, kötülük gibi ifadeleri temsil eder. Çoğu yerde siyah renk, yas tutma rengi olarak kullanılır.

Yeşil: Tabiatı, sağlığı, iyi şansı, yeniliği, gençliği, enerjiyi, baharı, cömertliği, bereketi, kıskançlığı temsil eder. Yeşil, İslam dininin sembolü haline gelmiş bir renktir. İrlanda"da Katolikler için dini bir anlam ifade eder. Bazı tropikal şehirlerde tehlike anlamında kullanılır.

Turuncu:
 Enerjiyi, dengeyi, sıcaklığı, hevesi, coşkuluğu, gösterişi temsil eder. İrlanda"da Protestanların kullandığı dini bir renktir.

Mor: Kraliyeti, hükümdarlığı, ruhaniliği, asaleti, resmiyeti, gizemi, dönüşümü, bilgeliği ve ilmi temsil eder.

Kırmızı:
 Aşkı, tehlikeyi, arzu ve hevesleri, hızı, gücü, şiddeti, öfkeyi ve kanı temsil eder. Çin"de kırmızı renk kutlamalarda ve şanslı anlarda kullanılır. Bazı yerlerde ise cenaze törenlerinden evlenme törenlerine kadar bir dizi yerde kullanılmaktadır. Hindistan"da kırmızı temizliği sembolize eder ve evlenme esnasında kullanılan araç gereçler çoğunlukla kırmızı olur.

Beyaz:
 Saflığı, temizliği, sadeliği, barışı, tevazuyu, masumiyeti, doğumu, gençliği, iyiliği ve evliliği simgeler. Japonya"da beyaz karanfil ölümü simgeler. Doğu kültürlerinde beyaz renk soğukluk ve verimsizliği fade eder. Amerika"da ise bekâreti temsil eder.

Sarı:
 Neşeyi, mutluluğu, iyimserliği, idealistliği, hayal gücünü, umudu, güneş ışığını ve korkaklığı temsil eder. Asya"da sarı renk kutsal bir renktir ve imparatora özgüdür.

Renkler güçlü iletişim araçlarıdır, küçümsenmeyecek derecede etkilidirler ve ilk sırada gelirler. Sitenizin ilk etkisi renklerle olur. İlk girildiğinde akılda kalıcılığı, sitenizi gezerken insanlara verebileceğiniz duygu sitenizin renklerinde gizlidir.

2 yorum:

hakki dedi ki...

Teşekkür ederim paylaşımınız için çok faydalı bilgiler.

İpek Bahadır dedi ki...

rica ederim ne demek